Tereyağı Nasıl Yapılır?
Genelİyi bir tereyağı elde etmenin en iyi yolu inek, keçi ve koyundan elde edilen süt ve yoğurt gibi ürünler aracılığıyla üretim yapmaktır. Süt veya yoğurt üzerinde yer alan kaymaklar başka bir kapta biriktirilerek bir süre bekletilir. Bekletme işleminin amacı ise fiziksel bir olgunlaşma sağlanması içindir. Bu şekilde bekletilen kaymak tabakasında yağın kristalleşmesi sağlanır ve böylece tereyağı için en uygun şekle gelmiş olur.
Tereyağı Nasıl Yapılır?
Kullanıldığında yemeklere özel bir tat katan ve içinde bulunduğu yiyecekleri daha da albenili bir hâle getiren tereyağı, binlerce yıllık insanlık tarihinin yemek kültürünün değişmez miraslarındandır. Bu lezzetli yiyeceğin ortaya çıkış serüveni zorlayıcı olsa da, nihai sonuç düşünüldüğünde geride bırakılan sancılı süreç göze hoş gelebilir. Mutfaklarımızın vazgeçilmezi tereyağının ana maddesi süt yağıdır. Yağın bileşiminde %82 oranında süt yağı, süt şekeri, su, suda çözülmüş vitaminler, asitler, proteinler, aromalar mineraller ve kolesterin bulunmaktadır.
İyi bir tereyağı elde etmenin en iyi yolu inek, keçi ve koyundan elde edilen süt ve yoğurt gibi ürünler aracılığıyla üretim yapmaktır. Süt veya yoğurt üzerinde yer alan kaymaklar başka bir kapta biriktirilerek bir süre bekletilir. Bekletme işleminin amacı ise fiziksel bir olgunlaşma sağlanması içindir. Bu şekilde bekletilen kaymak tabakasında yağın kristalleşmesi sağlanır ve böylece tereyağı için en uygun şekle gelmiş olur.
Çok az miktardaki su ile birlikte elde edilen kaymak çırpıldıktan sonra sütün içinde bulunan yağ damlalarını saran zarın parçalanması sonucu yağ sütün içine karışır. Serbest kalan yağ parçacıkları sütün içinde bir araya gelmeye başlar. Bu yapının içindeki maddeler ise süt proteini, su ve yağ zarı parçacıklarıdır. Su ve yağ ayrıştığında tereyağı kullanıma hazır bir hâle gelmektedir. Ev yapımı tereyağları kısa sürede bozulduklarından, buzlukta saklanması ve tez vakitte tüketilmesi önerilir.
Endüstriyel Tereyağı Üretimi
Geçmiş zamanlarda evlerde yapılan tereyağı da modernleşen dünyaya ayak uydurarak endüstriyel bir ürün haline gelmiştir. Modern fabrikalarda milyonlarca ton üretim kapasitesiyle seri bir şekilde üretimi yapılan tereyağı, bu sayede dünyanın her yerine ulaşabilmektedir. Tereyağı nasıl yapılır sorusu günümüzde herkes tarafından sorulmaktadır. Tesislerde üretilen tereyağı pastörize edilmiş kremadan yapılmaktadır. Sütün santrifüjleme işleminden geçmesi sonucu krema kısmı sütten ayrılır ve bu şekilde tereyağının ham maddesi elde edilmiş olur. Pastörizasyon işleminden geçen krema kısmı saniyeler içinde ısıtılır ve ardından yeniden soğutularak üretime hazır bir duruma getirilir.
Olgunlaşması için yaklaşık 1 gün bekletilen kremalar hemen ardından tereyağı üretilen makinalara aktarılarak burada iyice çırpılır ve tereyağı elde edilmiş olur. 1 kg’lik tereyağı elde etmek için yaklaşık 30 kg süte ihtiyaç vardır. Bu işlem sürekli tekrar edilerek seri bir şekilde üretimi yapılan tereyağına daha sonra şekil verilerek paketleme işlemine geçilir. Köylerde ve evlerde yapılan tereyağı ile tat olarak aralarında bariz farkların bulunması birçok üründe olduğu gibi tereyağı için de geçerlidir. Yine sağlık açısından bakıldığında da, endüstriyel olarak üretilmeyen tereyağlarının daha iyi olduğu kabul edilen bir gerçektir.
Tamamen süt kaymağı kullanılarak üretilen katkısız , renklendiricisiz ve koruyucusuz organik Erzurum tereyağını uygun fiyata satın almak için tıklayabilirsiniz : www.recepacarsut.com/dogal-tereyagi/
Dünyada En Çok Tereyağı Üretimi Yapan Ülkeler
Endüstriyel bir şekilde seri üretimi yapan ürünlerden biri olduğunu söylediğimiz tereyağı, dünya üzerinde birçok devlet tarafından üretilmekte ve diğer ülkelere ihracatı yapılmaktadır. Henüz seri üretime geçemeyen veya geçmesine rağmen kendi ülkesindeki talebi karşılayamayan kimi devletler, tereyağı ihracatı yapan devletlerden bunu satın alır ve bu şekilde ülkesindeki vatandaşların kullanımına sunar.
2005 yılı itibarıyla Hindistan, tereyağı üreticiliğinde dünyada rakipsiz bir konumda bulunmaktadır. En çok tereyağı üreten ülke olan Hindistan, en yakın rakibi Pakistan’ın tam 5 katı kadar tereyağı üretimi yapılmaktadır ve tek başına dünyanın tereyağı ihtiyacının %40’ını sağlamaktadır. Böylesine büyük bir üretim gücüne sahip olan Hindistan’da milyonlarca insanın tek geçim kaynağı tereyağıdır.
Hindistan ve Pakistan’ı, ABD, Yeni Zelanda ve Almanya takip etmektedir. İlk 20 sıradaki ülkelerin yarısından fazlasının Avrupa kıtasında olması da yine dikkat çeken ayrıntılardan biridir. Hindistan ve Avrupa’dan dünyanın birçok noktasına ulaşan tereyağı, insanların tüketimine sunulmaktadır. Türkiye ise son yıllarda artan tereyağı üretimi ile birlikte dünya sıralamasında daha iyi bir konuma yükselmiştir.
Besin Değeri ve Faydaları
Sanayi yağı margarinle kıyaslandığında tereyağının daha sağlıklı bir yağ olduğu bilinen bir gerçektir. Tereyağının faydalarından biri de birçok vitaminin yağda çözülmesini sağlamasıdır. Besin değeri daha yüksektir ve yağlar içinde en yüksek protein miktarına sahip bir yağ türüdür. Yüksek doymuş yağ oranı ve hayvansal bir yağ olması sebebiyle kötü kolesterole sebebiyet verdiği de söylense de, doğal bir besin maddesi olması ve başka birçok faydasının bulunması tereyağını daha tercih edilebilir bir ürün konumuna yükseltiyor.
Mide ve bağırsaklarda meydana gelen rahatsızlıkları önlediği ve insan vücuduna iyi geldiği bilinen tereyağının belirli miktarlarda tüketilmesi mideyi rahatlatma görevi de görmektedir. Göz sağlığı için de tüketilmesi önerilen tereyağı, içinde bulunan bolca karoten miktarı sayesinde gözde olması muhtemel rahatsızlıkların önüne geçebilecek güce sahip bir besin kaynağıdır. Eklemlere de iyi geldiği söylenen tereyağının buralarda oluşması muhtemelen kireçleri önlediği ve eklem sağlığı için tüketilmesi gerektiği söylenmektedir.
Tereyağının iyi geldiği bir diğer yer ise kemiklerdir. İçinde bulundurduğu kalsiyum miktarı sebebiyle kemik erimesine karşı koruma sağlayan tereyağı, içinde bulundurduğu sütle birlikte kemikler için önemli bir misyon üstlendir. Doğal bir antioksidan olarak görülen tereyağının eser miktarda tüketilmesi insanda bağışıklık sisteminin güçlenmesine neden olur ve yaşanması muhtemelen enfeksiyonlara karşı da vücudu koruma görevi üstlenir. Vücudun asit dengesini sağlamak ve ortaya çıkan iltihapların daha kısa sürede iyileştirmek de yine tereyağının yararlı özellikleri arasında sayılabilir.
Besin değeri olarak oldukça güçlü bir yiyecek olan tereyağının içinde protein, karbonhidrat, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, A vitamini ve C vitamini bulunur ve tüm bu mineral ve vitaminlerin tüketiminin insan vücudu için önemli olduğu bilinmektedir.
Özellikle doğal tereyağı tüketmek, muhteşem lezzetini abartmamak şartıyla, insan sağlığı açısından oldukça yararlıdır. Fakat daha iyi bir verim alınması açısından doğal tereyağları, endüstriyel olanlara oranla daha fazla önerilmektedir.
Tamamen süt kaymağı kullanılarak üretilen katkısız , renklendiricisiz ve koruyucusuz organik Erzurum tereyağını uygun fiyata satın almak için tıklayabilirsiniz : www.recepacarsut.com/dogal-tereyagi/